Przepisy na młodą kapustę

Młoda kapusta dostępna jest tylko przez kilka miesięcy w roku. Zazwyczaj możemy ją nabyć między majem a sierpniem. Jest niezwykle wartościowym warzywem, o nieprzeciętnych walorach smakowych i wyjątkowo kruchych liściach. W smaku jest delikatniejsza niż zwykła biała kapusta. Możemy z niej przygotować przepyszne dania lub dodatki. Warto spożywać ją na surowo, gotowaną lub ukisić, gdyż proces fermentacji kapusty znacznie podwyższa jej wartości odżywcze.

Surówka z młodej kapusty w sosie majonezowo-jogurtowym

Składniki:
młoda kapusta, 2 marchewki, koper
opakowanie gęstego jogurtu, 2 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka miodu
Poszatkować kapustę i koper, zetrzeć marchewkę, a następnie wymieszać. Dodać wcześniej przygotowany sos.

Młoda kapusta z koperkiem jak zrobić

Jest to przepis na kapustę gotowaną na maśle.
Składniki:
ok. 1 kg młodej kapusty, pęczek koperku, ok. 100 g masła, wodę (ok. pół szklani), szczyptę soli
Pozbywamy się zewnętrznych liści oraz głąbu, a następnie szatkujemy kapustę. W garnku zalewamy ją połową szklanki wody i dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy do niej poszatkowany koperek, masło i sól. Po kilku minutach danie jest gotowe do spożycia.

Młoda kapusta duszona w pomidorach

Składniki:
młoda kapusta, 2-3 pomidory, cebula, kilka ząbków czosnku, koperek, oliwa, sól, pieprz
Z kapusty wyciąć głąb i usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić w dość duże kawałki. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Dodać pomidory, a po kilku minutach kapustę. Gdy warzywa zmiękną dodać koperek i przyprawy. Chwilę jeszcze poddusić i podawać na ciepło.

Młoda kapusta kiszona z miodem

Składniki:
2 główki młodej kapusty, kawałek korzenia chrzanu, koper, kminek
Solanka (2 łyżki soli na 1 litr wody)
4 łyżki płynnego miodu
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Wkładamy ciasno do wyparzonych wcześniej słoików. Dodajemy kawałki obranego chrzanu oraz koper. Miód dodajemy do przegotowanej i delikatnie ostudzonej solanki. Zalewamy słoiki i odstawiamy. Zazwyczaj po 2 dniach zaczyna się mocny proces fermentacji. Wtedy to należy codziennie otworzyć słoiki i przemieszać kapustę żeby wypuściła gazy. Po około 7 dniach kapusta jest gotowa do spożycia. Jeśli chcemy ją dłużej przechowywać należy wynieść ją w chłodne i ciemne miejsce.

 

Author: wrelacjiztoba.pl